Kapitalafkast
21,3% af huslejen går til kapitalafkast til bygningsejerne (Selvstyret og kommunerne).
Kapitalafkast er en forrentning af den kapital, som bygningsejerne (Selvstyret og kommunerne) har investeret i bygningerne. Hver måned opkræves det gennem huslejen og bliver efterfølgende udbetalt direkte til bygningsejerne.
Det årlige kapitalafkast til Selvstyret og kommunerne er fastsat til 1,5% af ejendommens opførselssum.
Reglerne for kapitalafkast er bestemt i lejeforordningen. Du finder lejeforordningen her.
Drift
67,8% af huslejen går til boligafdelingerne.
Størstedelen af huslejen går til driften. Hver boligafdeling har sin egen økonomi og står for at afholde udgifterne til almindelig drift, vedligeholdelse og renovering.
Hvordan midlerne til drift fordeles varierer fra boligafdeling til boligafdeling. Du kan finde din boligafdeling og budgettet for boligafdelingen her.
Administrationshonorar
Administrationsbidraget dækker omkostninger til administration af Selvstyrets og kommunernes boliger.
A conto vand og varme
Udgifter til vand og varme betales til Nukissiorfiit.
Du har mulighed for at installere en vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler i din bolig. Du skal dog give os besked om, at du ønsker at installere hårde hvidevarer. Det gør du ved at udfylde blanketten Tilladelse til installation af hårde hvidevarer og sende den til ini@ini.gl eller aflevere den personligt i INImut.
Det kræver dog følgende for, at du kan få tilladelse:
Vi anbefaler, at du får en autoriseret installatør til at udføre arbejdet. Hvis du selv installerer maskinen, er det på eget ansvar, og du risikerer at blive erstatningsansvarlig for eventuelle skader.
Vær opmærksom på, at tilladelsen kan blive inddraget, hvis naboer klager over støj fra maskinen på tidspunkter, hvor der bør være stille.
Du har ansvaret for at rengøre afløbene i din lejlighed hen til faldstammen. Det betyder, at det er dit ansvar som lejer at sikre, at der ikke kommer genstande i afløbene, som stopper dem til, og at de bliver rengjort regelmæssigt, for at undgå tilstopning.
Du kan vælge selv at rengøre afløbene eller du kan få hjælp af os. Dette vil dog foregå på egen regning.
Forebyggelse
For at forebygge at afløbene stopper til, kan du gøre følgende:
Det er særlig vigtigt, at du rengøre vandlåsen, da der kan samle sig meget snavs fra badet, som kan tilstoppe afløbet. Du renser vandlåsen ved at fjerne risten til afløbet. Under risten finder du vandlåsen, og som kan tage op. Det er helt normalt, at der lugter af kloak, når du har fjernet vandlåsen. Gør derfor vandlåsen rent med det samme. Fjern det snavs, som ligger inde i vandlåsen, og rens den grundigt. Sæt derefter vandlåsen tilbage i afløbet og hæld over med vand for at fylde vandlåsen, så der ikke længere lugter af kloak.
Tilstoppede afløb
Hvis dine afløb alligevel er stoppede til, kan du prøve med afløbsrens. Hvis dette ikke afhjælper problemet, kan du kontakte os for at få hjælp. Vi anbefaler dog, at du gør brug af alle de forbyggende tiltag, så du ikke behøver at få hjælp af os, som du risikerer at betale for.
Vejledning
Her er to video-vejledninger til, hvordan du kan rense din vandlås. Vælg den video, som passer til den type vandlås, du har i din bolig. Der findes to forskellige typer.
Skimmelsvamp er små mikroorganismer, som frigiver stoffer, der kan være sundhedsskadelige for nogle mennesker. Med et sundt indeklima kan du forebygge skimmelsvamp i din bolig.
Forebyggelse
Du kan selv gøre noget for at forebygge skimmelsvamp. Skimmelsvamp trives i fugtige og varme miljøer, men her er otte råd du kan bruge, for at minimere risikoen for skimmelsvamp i din bolig:
1. Luft ud
Sørg for gennemluftning af din bolig 3 gange dagligt. På den måde får du skiftet ud i luften og lukket fugten ud. Det er dog mest effektivt at lufte ud med gennemtræk i kort tid. Hvis du blot lader et vindue stå på klem i lang tid vil vægge blive nedkølet, og det skaber kondens og risiko for skimmelsvamp.
2. Tør ikke tøj indenfor
Hæng dit tøj til tørre udenfor, da fugten fra tøjet ellers vil sætte sig i luften, og det skaber et godt miljø for skimmelsvamp. Hvis ikke du har mulighed for at hænge dit tøj til tørre udenfor, kan du eventuelt bruge et tørrestativ eller en tørretumbler.
3. Hold en ensartet temperatur
Sørg for, at der er mindst 18 grader i alle rum i boligen, da fugten ophober sig i kolde rum.
4. Brug emhætte/emfang under madlavning
Hvis der er emhætte eller emfang i din bolig, skal denne benyttes under madlavning, for at fjerne den store mængde fugt der kommer, når man for eksempel koger noget. Hvis ikke du har en emhætte/emfang, anbefaler vi, at du lufter grundigt ud efter madlavning.
5. Hold øje med fugtskader
Hvis der sker vandskade i din bolig, skal det udbedres med det samme. Det er vigtigt at sikre sig, at al fugt fra vandskaden er væk, så der ikke udvikles skimmelsvamp i det fugtige miljø.
6. Vær opmærksom på kolde ydervægge
Placer ikke møbler tæt op ad kolde ydervægge, da det vil danne kondens ved væggen på grund af ringe luftcirkulation. Vi anbefaler, at der er 10 centimer mellem væggen og møbler. Dette gælder kun ydervægge.
7. Tjek aftræk og ventiler
Hvis du har friskluftventiler i vinduesrammen, anbefales det, at de er åbne, for det giver en konstant udskiftning af luften i boligen.
Sørg altid for, at aftrækskanaler og udsugningerventiler ikke er stoppet til med støv eller snavs. Særligt i køkken og badeværelse hvor mængden af fugt er høj.
8. Gør rent
Støv tiltrækker fugt, og fugt tiltrækker skimmelsvamp. Derfor kan jævnlig rengøring forebygge skimmelsvamp.
Konstatering af skimmelsvamp
Har du mistanke om, at der er skimmelsvamp i din lejebolig, skal du meddele det til os. Det kan du gøre ved at sende en mail til ini@ini.gl, ringe på 70 10 00 eller henvende dig fysisk i INImut.
Når vi har modtaget din anmeldelse, vil en inspektør besøge dig i din bolig for at tage en prøve af det område, du mener, er angrebet af skimmelsvamp. Samtidig vurderer inspektøren angrebets omfang.
Vi beder dig have ryddet op og gjort rent inden besøget af inspektøren, så inspektøren hurtigere og lettere kan foretage en vurdering af situationen.
Vi kan sende prøven til analyse hos en ekspert i skimmelsvamp, hvis det er nødvendigt. Eksperten kan se, hvilken type svamp der er i din bolig, og om det er en farlig type svamp.
Vi modtager svaret fra prøven efter 3 til 4 uger. Svaret indeholder oplysninger om, hvorvidt prøven er positiv eller negativ. Herefter går inspektøren i gang med den anbefalede behandling. Behandlingen kan eksempelvis bestå af:
Med en indboforsikring kan du få erstattet dine ejendele, hvis uheldet er ude. Det kan for eksempel være i tilfælde af, at der bliver stjålet noget fra din aflåste bolig eller at dine ejendele bliver ødelagt af brand eller vandskade.
Hvis du ikke har en indboforsikring, skal du selv betale for erstatning af dine ejendele og kan ikke få økonomisk hjælp.
Bygningsejerne har tegnet en forsikring på selve bygningen, men det er dig selv, der har ansvaret for at tegne en forsikring på dit indbo.
Det er forskelligt, hvad en indboforsikring dækker, så du bør sætte dig godt ind i dit behov og vælge en forsikring derefter.
Mus kan klemme sig ind ad 7 mm diameter huller (på størrelse med en blyant) og klatre op og ned af murstens- og trævægge uden besvær.
Forebyggelse
Du kan minimere risikoen for at få mus ved holde dit hjem rent. Smid skrald i affaldsskakte eller i containerne med det samme i stedet for at lade det stå. Lugten fra mad tiltrækker nemlig mus.
Hvis der er spildt væsker eller tabt skrald udenfor, bør det fjernes og vaskes væk, da det også vil kunne lokke mus til.
Slip af med musen
Hvis du har fået mus, skal musen fanges.
Hvis der er musehuller i din bolig, skal du sætte fælder op for at komme af med musen. Hvis du blot lukker huller til, risikerer du at spare musen inde i din bolig, og det vil tvinge musen til at lave huller andre steder i boligen.
Du kan købe musefælder i butikkerne. Nogle musefælder har deres egen kunstige lugt, så man ikke behøver lokkemad.
Det er en god ide at anbringe fælden tæt på væggen og placer hver enkelt fælde vinkelret ud fra væggen med udløseren ind mod væggen.
For at fange en mus, skal man bruge en fødevarer, som
bevarer sin lugt længst muligt, for at lokke musen til. Ideer til, hvilke
fødevarer man kan bruge til lokkemad:
Du har mulighed for at forandre eller forbedre din bolig efter dit ønske – selvom du bor til leje. Det kaldes råderet.
Før du laver ændringer, skal du dog have en tilladelse af os.
Du har mulighed for at søge om istandsættelse, hvis du mener, at din bolig trænger til at blive sat i stand.
Forandringsarbejde
Forandringsarbejde er ændringer i din bolig, som muligvis er en fordel for dig, men ikke nødvendigvis for kommende lejere. Det kan for eksempel være:
Fordi ændringerne ikke er en fordel for enhver lejer:
Forbedringsarbejde
Forbedringsarbejde er ændringer i din bolig, som er en fordel for alle lejere.
Det kan for eksempel være:
Opsætning af belysningsarmatur samt ekstra stikkontakter
Du skal selv betale for ændringerne, men fordi de er en fordel for kommende lejere – og altså forøger boligens værdi – kan du muligvis få nogle af dine omkostninger til forbedringsarbejdet tilbagebetalt, når du flytter.
Ansøgning
Vil du gerne lave forandrings- eller forbedringsarbejde på din lejebolig, skal du lave en ansøgning.
Ansøgningen skal indeholde:
Du kan sende ansøgning til ini@ini.gl eller aflevere den fysisk i INImut. Herefter vil vi vurdere, om du må forandre eller forbedre boligen og give dig besked herom.
Hvis du ikke er tilfreds med sagbehandling eller sagsafgørelse af din sag, så kan du klage til Boligklagenævnet.
En lejer kan indbringe klager med følgende indhold for Boligklagenævnet:
- Formalia ved varsling af huslejeforhøjelser.
- Vedligeholdelse og istandsættelse.
- Boligens stand ved indflytningen.
- Installation i og forbedringer af det lejede (råderet).
- Lejerens brug af det lejede (overtrædelser af ordensreglerne).
- Brugsrettens overgang til andre (boligbytning, fremleje og fortsættelse af lejemål).
- Boligens stand ved fraflytning (normalistandsættelse).
Ønsker du at klage, kan du enten udfylde og sende nedenstående klageskema online (kræver MitID) eller udskrive det og sender det til maalaarut@nanoq.gl