Boligstøtteafdelingen
Postboks 1020
3911 Sisimiut
Mail bs-afdelingen@ini.gl
Telefon 70 10 00
Afdelingens medarbejdere
Regine Lennert: Kujataa til Kangaatsiaq
Marie Kathrine Lyberth: Qeqertarsuaq, Ilulissat, Uummannaq og Østgrønland.
Evelyn Mølgaard: Aasiaat, Qasigiannguit, Upernavik og Qaanaaq.
Et boligstøttehus er et hus, som er blevet bygget med midler fra boligstøtteordningen. Det vil sige, at husejeren har lånt penge af Selvstyret til at bygge huset, og Selvstyret dermed har pant i huset. Indtil lånet er nedskrevet eller betalt tilbage, har man derfor visse forpligtelser over for Selvstyret.
Vi administrerer boligstøtteordningen på vegne af Selvstyret og står derfor for en del af det praktiske omkring lånene, som for eksempel at konvertere og omlægge lån, sende regninger og rykkere samt overdragelser af huse. Det betyder, at det er os, du har kontakten med som boligstøttehusejer.
Du kan her læse mere om dine rettigheder og pligter, herunder tegning af brand- og bygningsskadeforsikring, fjernelse af skimmelsvamp samt tilmelding og betaling af el, vand og varme.
Rettigheder
Ejer du et boligstøttehus, har du ret til:
Pligter
Indtil du har betalt hele lånet tilbage, har du som ejer af et boligstøttehus visse forpligtelser over for Selvstyret:
Lånet betragtes som misligholdt i alle boligstøttehuse:
Hvis du misligholder lånet, kan du risikere at skulle betale hele restgælden og restancerne på én gang. I yderste konsekvens kan du risikere at blive sat ud af huset.
Boligstøttehuse har deres egne el-, vand- og eventuelt varmemålere, og du skal selv betale for dit forbrug heraf. Det betyder, at du skal tilmelde husets el-, vand- og eventuelt varmemålere til Nukissiorfiit, når du flytter ind i et boligstøttehus. Ligeledes skal du afmelde målerne igen, når du flytter fra et boligstøttehus.
Dit el-, vand- og eventuelt varmeforbrug bliver afregnet direkte med Nukissiorfiit én gang om måneden.
Ejer du et boligstøttehus, har du pligt til at tegne en forsikring mod brand og bygningsskade. Forsikringen dækker:
Forsikringen træder først i kraft, når du har betalt forsikringspræmien.
Hvis dit hus bliver beskadiget, skal du fortsat betale de månedlige terminer for lånet, mens skaderne på huset udbedres. Manglende betaling vil blive betragtet som misligholdelse. Misligholdelse medfører, at du straks skal betale hele restgælden på lånet samt eventuelle restancer.
Ved brandskader
Hvis uheldet er ude, og dit hus får brandskader, skal du omgående:
Herudover skal du kontakte os, som skal have:
Ved bygningsskader
Hvis dit hus får bygningsskade, skal du:
Erstatning
Du skal altid kunne stille sikkerhed for dit boligstøttelån. Det gør du ved at have pant i huset. Da huset mister værdi, når det lider skade, kræver vi, at du, forsikringsselskabet og os aftaler, hvilke skader forsikringen dækker.
Har dit hus kun fået mindre skader, skal du sikre, at skaden bliver udbedret hurtigst muligt, så pantsikkerheden ikke forringes.
Hvis dit hus brænder helt ned, skal du sikre, at der bliver bygget et nyt hus for erstatningen. Herefter er det nye hus sikkerhed for dit boligstøttelån.
Dækker forsikringen ikke alle udgifterne til opførelsen af det nye hus, skal du selv finansiere meromkostningerne. Du kan altså ikke låne yderligere penge af Selvstyret til at genopføre huset. Tilbyder forsikringsselskabet dig et andet hus i tilsvarende standard og størrelse, skal forsikringsselskabet garantere skriftligt over for dig og os at husets værdi giver rimelig pantsikkerhed for dit boligstøttelån.
Skimmelsvamp er mug, hvorfra der spredes mange små partikler, som er sundhedsskadelige.
Skimmelsvamp findes oftest i fugtige bygninger og gror i plamager i mange farver som sorte, brune eller grønne. Svampen findes som regel:
Skimmelsvamp er blevet et problem de seneste år, og mange boliger og bygninger er blevet ramt. Ligeledes har flere boligstøttehusejere haft mistanke om, at deres huse har skimmelsvamp - især i de ældre huse.
Som ejer af et boligstøttehus, har du pligt til at vedligeholde det, herunder at få undersøgt, om der er skimmelsvamp og betale for eventuel fjernelse.
Forebyggelse
Den bedste måde at undgå skimmelsvamp på er ved at undgå fugt i dit hus. Det kan du for eksempel gøre ved at:
Du skal være opmærksom på, at der i uopvarmede rum er større risiko for fugt.
Mistanke om skimmelsvamp
Hvis du har mistanke om, at der er skimmelsvamp i dit hus, kan du kontakte os, som kan henvise
dig til et firma, der kan undersøge, om der er skimmelsvamp i dit hus. Herefter
får du tilsendt et prøvesæt med kuvert og vejledning på både grønlandsk og
dansk. Du skal selv tage prøven og returnere den i kuverten til firmaet,
hvorefter du får et svar. Du kan med fordel også tage billeder af det område,
du har taget prøven fra og sende med. Firmaet meddeler dig, hvad det vil koste
at få undersøgt, om der er skimmelsvamp.
Hvis der er skimmelsvamp i dit hus, skal det fjernes. Det kan betyde, at:
Hver måned sender vi terminsregninger til dig. Du skal betale regningerne senest den førstkommende hverdag i måneden.
Du kan med fordel tilmelde dig betalingsservice PBS. Hvis du har tilmeldt dig betalingsservice, bliver dine regninger automatisk betalt til tiden. Så behøver du ikke bekymre dig om ubetalte regninger.
Hvis du flytter, skal du meddele din adresseændring til os eller på bygdekontoret, så du fortsat kan modtage dine regninger.
Du kan her på siden få overblik over:
Tilskud og muligheder for afdragsordninger
Når du modtager tilskud fra Selvstyret til at betale terminerne, betyder det, at:
Du får tilskuddene automatisk, når du betaler dine regninger. Hvis du ikke kan betale hele beløbet på én gang og får restancer, kan du søge os om at indgå en aftale om en afdragsordning, så du skal betale restancen over flere gange.
Vi sender den månedlige terminsregning sammen med opkrævning af afdragene til restancerne.
Rentefradrag
Ejer du et boligstøttehus med rentebærende lån, har du ret til rentefradrag. Det vil sige, at du kan trække dine betalte renter fra i skat.
For at opnå rentefradrag skal du:
I starten af året sender vi et rentefradragsbrev til dig. Samtidig sender vi en liste over alle boligstøttehusejere med ret til rentefradrag til Skattemyndighederne. Du skal bruge oplysningerne på rentefradragsbrevet til at tjekke om beløbet er rigtigt på din selvangivelse.
Indfrielse af boligstøttelån
Ejer du et boligstøttehus eller et selvbyggerhus, kan du betale hele dit lån tilbage på én gang:
Hvis du vil indfri dit lån, skal du henvende dig til INImut eller på bygdekontoret. Her får du en foreløbig opgørelse per den dato indfrielsen finder sted. Din bank kan også henvende sig til os på dine vegne med en fuldmagt fra dig.
Når du har betalt dit lån, sender vi pantebrevet til afregistrering hos Registreringskontoret. Efter modtagelse af afregistreret pantebrev, sender vi dig et indfrielsesbrev og meddeler, at du nu ikke længere er bundet af boligstøttereglerne.
Rykker
Hvis du kommer bagud med betalingerne, får du en rykker fra os. Udover det, du skylder, skal du betale 50 kr. i rykkergebyr og 2% af det beløb, du skylder ud over 1.000 kr.
Umiddelbart efter du har modtaget rykkeren, skal du betale restancen til INImut eller bygdeafdelingen for at indgå en aftale om en afdragsordning. Du kan også søge om at konvertere eller omlægge dine lån og restancer. For at kunne det, skal du dog leve op til visse betingelser.
Påkravsskrivelse
Hvis du ikke henvender dig til os fire uger efter, du har modtaget rykkeren, sender vi en påkravsskrivelse til dig. Det betyder, at du skal betale hele restgælden og restancerne på én gang.
Du kan kun blive boende i huset, hvis du enten laver betalingsaftale, betaler hele restancen eller kan dokumentere over for os, at din husstandsindkomst gør dig berettiget til at få konverteret eller omlagt dine lån og restancer.
Hvis du ikke reagerer eller udviser nogen form for betalingsvilje, efter du har modtaget påkravsskrivelsen, anmoder vi om tilbagetagelse af hus.
Ønsker du at tilbagegive dit hus, skal du henvende dig til INImut eller på bygdekontoret. Her kan du få hjælp til at tilbagegive huset.
Når en boligstøttehusejer dør, meddeler vi skifteretten om:
Medmindre den afdødes familie eller medejer stadig bor i huset, bliver skifteretten som regel ansvarlig for boet og huset. Skifteretten vil herefter undersøge, hvem der skal arve huset.
Skal du arve et boligstøttehus, skal vi vurdere, om du opfylder kravene i forordningen til at kunne eje et boligstøttehus og hermed kan beholde huset. Det kan for eksempel være om du:
Når skifteretten har vurderet sagen, får vi besked:
Hvis du som medejer eller arving, registreret partner og samlever overtager huset, vil du fremover få sendt den månedlige terminsregning.